Un capítol de ‘Sol com un mussol’, de Jordi Basté

Avaçament editorial de Sol com un mussol, de Jordi Basté (Ara Llibres)

CAPÍTOL III

POSITIU

Us saludo aquest matí des de casa meva. Sol com un mussol. El pitjor per a algú que se sent sempre acompanyat és que li tornin la solitud. I així em sento avui. Com vaig anunciar ahir, he donat positiu de coronavirus. Em trobo molt bé; si no, no estaria aquí assegut fent ràdio. […] Avui, aquest davantal –i m’entendreu més que mai– va dedicat a la sanitat d’aquest país i a tota la gent que hi treballa. Des del més insigne metge fins a l’últim zelador. A tots ells. Tenim una responsabilitat col·lectiva respecte al sistema de salut de Catalunya. No parlo només dels polítics, que també; parlo de la societat en general. Quan tingueu un sanitari al davant, tracteu-lo com es mereix. És evident que podem parlar del càstig sever que el sistema va patir amb les retallades, i això de retruc ens va afectar a tots. El respecte, però, no és només econòmic. El reconeixement no es quantifica amb diners. També depèn de tots nosaltres donar-los un tracte digne que molts cops senten que no reben. En circumstàncies extremes com les que estem vivint, sobresurt la professionalitat, sempre fora de dubte, però ara també fora de mida, que ens demostra per què la sanitat de Catalunya és una de les més ben valorades del món. Cuidem els seus professionals, mimem-los i abracem-los quan puguem. I ens en sortirem com a gran país que som. I tant, que ens en sortirem. Amb molta ràdio. Sempre la ràdio. I en positiu, que és com em sento aquest matí.

Davantal del 18 de març del 2020

***

Era l’últim dimecres d’hivern del 2020 i el meu primer dia de confinament forçós, i vaig aprofitar per agrair en antena l’esforç de l’equip del programa i la dedicació i el compromís dels sanitaris del país. Un any després de L’illa dels famosos, del gol de Messi al Betis i de les cuites europees de l’Espanyol de Rubi, tot s’havia capgirat com un mitjó de manera absolutament inesperada. Vam passar de parlar fent metàfores d’una illa, a estar aïllats, en el sentit més literal; del Barça de Valverde al Barça de Setién, i de l’Espanyol de Rubi que lluitava per jugar a Europa a l’Espanyol de Pitu Abelardo, que era el tercer entrenador que s’asseia a la banqueta d’un equip que ara volia evitar el descens fos com fos. Sense futbol aquell cap de setmana –i sense cap altre esport–, perquè la Lliga i la Federació Espanyola acabaven de suspendre la competició; amb els fills a casa perquè les escoles havien tancat, els pares es preguntaven quan tornarien a obrir mentre es preparaven per descobrir què és i com funciona el teletreball. Això, és clar, si van tenir sort i no els van incloure en un expedient de regulació temporal d’ocupació, l’ERTO, nova paraula que havíem de témer a partir d’ara.

Per tant, estem parlant d’una sacsejada de dalt a baix i de dreta a esquerra. No se’n va escapar ni la Zarzuela. Felip VI acabava de renunciar a l’herència del seu pare i va dir que li retirava l’assignació que li pertocava perquè estava preocupat pels presumptes comptes que Joan Carles I tenia a Suïssa. I tot això es va precipitar arran d’unes informacions d’El País i The Telegraph que apuntaven que el rei d’Espanya era un dels beneficiaris d’una fundació vinculada al rei emèrit i que la Fiscalia Anticorrupció investigava per haver rebut cent milions de dòlars de la monarquia de l’Aràbia Saudita. Tot plegat em recordava Joan Manuel Serrat, que l’any 1983 cantava:

Cada loco con su tema,
contra gustos no hay disputas:
artefactos, bestias, hombres y mujeres,
cada uno es como es,
cada quien es cada cual
y baja las escaleras como quiere.

Doncs bé, el meu –el nostre– tema comença el dimarts 17 de març. A part de supersticiós, soc un hipocondríac de manual. Des que el SARS-CoV-2 va arribar oficialment a Espanya, el 31 de gener, amb un pacient alemany ingressat a La Gomera, a les illes Canàries, estava més neguitós que de costum. Nou dies més tard, les autoritats van detectar el segon positiu. En aquesta ocasió, a l’illa de Mallorca, a Palma. El 24 de febrer, la Generalitat anunciava que havien confirmat el primer cas de Covid-19 al nostre país. Es tractava d’una dona italiana, resident a Barcelona, que havia passat deu dies a la regió de la Llombardia, l’epicentre de la pandèmia a Itàlia, i que havia acudit a l’Hospital Clínic amb febre.

Jo, patidor de mena, ja m’havia comprat un termòmetre. Me l’emportava a tot arreu i em prenia la temperatura sovint”

Jo, patidor de mena, ja m’havia comprat un termòmetre. Me l’emportava a tot arreu i em prenia la temperatura sovint. Fins i tot a la ràdio, mentre fèiem el programa. La mecànica que aplicava era sempre la mateixa: primer el termòmetre i després el gel hidroalcohòlic escampat a les mans. I vinga fregar. La sola possibilitat d’agafar el virus m’angoixava, i les notícies que ens arribaven de fora només contribuïen a empitjorar la situació. Aquell dimarts de març vaig notar que no estava fi, i durant l’informatiu de les vuit del matí em vaig posar el termòmetre. Trenta-vuit graus i una dècima de temperatura. Se’m van encendre les alarmes interiors: tenia febre, estava malalt. Vaig enviar un whatsapp als companys de la redacció des del mateix estudi de l’emissora: «Tinc febre. Marxo a casa i entraré des d’allà.» Eren exactament dos quarts i sis minuts de nou.

La direcció de RAC1 havia treballat amb previsió i ja m’havien instal·lat un petit estudi de ràdio al menjador de casa per si ens havíem de confinar. Aquell dimarts, però, ja no vaig tornar a fer el programa, com em pensava que continuaria fent. Quan vaig sortir de l’estudi vaig trucar al meu metge i em va aconsellar que em fes la prova de seguida, que era el més convenient, per confirmar o descartar com més aviat millor que tingués la Covid-19. De tot el reguitzell de símptomes que pot provocar la malaltia, que tenia ben presents al pensament, perquè n’havíem parlat amb detall als programes previs –tos seca, cansament, congestió nasal, mal de cap i de gola, conjuntivitis, diarrea, pèrdua del gust i de l’olfacte, erupcions cutànies…–, jo només patia febre. Només estava segur d’això, que tenia la temperatura alta. Havia tingut tos seca? Potser sí, però insisteixo que soc hipocondríac, i, per tant, no posaria la mà al foc. No sé on se m’acaba la memòria i on em comencen la imaginació i les angoixes. I si aquella lleugera irritació a la gola que crec recordar que tenia en realitat era tos seca? I si el mal de cap que atribuïa a dormir poc no era perquè havia dormit poc? I si és greu? Ho dic perquè recordava un requadre groc a la portada de La Vanguardia que aquell 17 de març destacava unes xifres terribles:

Coronavirus a Espanya
9.921 positius
379 morts

El meu cervell feia que tots els pensaments acabessin en aquell requadre: positius, morts… Em deia: «No em trobo malament, però tampoc havia tingut mai abans tanta febre. I si és greu de debò? I si m’han d’ingressar?» I si, i si, i si… Fake news mentals. El que vaig arribar a patir des que em van posar el bastonet pel nas fins que em van informar dels resultats no ho desitjo a ningú, no té ni fi ni compte. De fet, el que vaig passar després tampoc. Ho escriuria més tard, a La Vanguardia, el 30 de maig, en un article titulat «Un malalt mental»:

Dimarts 17 de març al migdia vaig rebre un correu electrònic d’un laboratori confirmant el positiu per Covid-19. Ho vaig confirmar perquè, com a hipocondríac de manual, estava convençut del resultat. Em vaig tancar a casa, però ho vaig fer públic sabent que em preguntarien per quin motiu a mi sí que m’havien fet la prova. No vaig respondre, però era simple: el risc no era als meus pulmons, estava localitzat al cap. […] Començava la insuportable angoixa.

Amb els resultats a la mà, tocava comunicar el meu contagi a la direcció de RAC1 amb urgència. Tenia coll avall que em passaria pel cap baix quinze dies confinat a casa, però calia saber si això afectava la resta de l’equip. I si ho he encomanat a algú? I si els companys del programa ho passen malament per culpa meva? I, a aquests dos «i si…», podia afegir-n’hi uns quants més. Ningú més a l’emissora tenia símptomes –si més no, en aquell primer moment–, però com que havien estat tancats amb mi o a la sala de reunions o a l’estudi, també van quedar confinats. Aquí començava l’aventura de fer ràdio amb tot l’equip –tot!– des de casa, cadascú tancat a la seva.

És cert que hem fet programes fora de la nostra seu, a l’altra punta del món, amb mitja redacció a la ràdio i mitja desplaçada. Per exemple, a Nova York, per les eleccions presidencials dels Estats Units del 2008, el 2012 i el 2016”

És cert que hem fet programes fora de la nostra seu, a l’altra punta del món, amb mitja redacció a la ràdio i mitja desplaçada. Per exemple, a Nova York, per les eleccions presidencials dels Estats Units del 2008, el 2012 i el 2016. Emetíem des de l’hotel que hi ha just davant del Madison Square Garden, a la Setena Avinguda. Concretament, des d’una sala de reunions que havíem convertit en un estudi de ràdio. El hàndicap principal, però, era l’horari. Com que a la Costa Est són sis hores menys que a Catalunya, El món a RAC1 començava a les dotze de la nit de Nova York i acabava a les sis del matí. Vivíem en un jet-lag permanent: anàvem a dormir a quarts de set, ens llevàvem poc després del migdia per poder mantenir el contacte amb la resta de l’equip –que ens portava sis hores d’avantatge–, estiràvem les cames, fèiem una becaina –això qui podia– i anàvem a sopar abans de posar-nos a treballar. He tingut el privilegi de viure in situ les victòries de Barack Obama, el primer president negre dels Estats Units, i també de Donald Trump. Ben mirat, en aquest cas no sé si això és un privilegi, però com a mínim va ser un altre moment històric, indiscutible si repassem com ha anat la seva presidència. Deixant de banda les anàlisis i les valoracions, el que sí que és evident és que una cosa és enviar una petita part de l’equip a fora –com en les situacions que acabo d’explicar– i una altra és fer el programa en directe estant tots confinats a casa. No té res a veure una cosa amb l’altra, feu-me cas. I encara menys si has de parlar sol sis hores seguides cada dia sense cap referència humana amb qui establir, encara que sigui, un petit contacte visual. La situació pot acabar sent de bojos.

El periodista Jordi Basté a la seu del Grup Godó, a la Diagonal de Barcelona
El periodista Jordi Basté a la seu del Grup Godó, a la Diagonal de Barcelona (Pedro Madueño)

El cas és que, després que la Generalitat decretés tancar les escoles, el 12 de març, RAC1 va decidir que es quedés al seu domicili una part del personal. Pel que fa al nostre programa, es va pensar en dos dels tres productors i en el sotsdirector, Joan Lluís Garcia, que tenia un ordinador i una línia XDSI al pis. Però fer el programa cadascú des de casa seva era absolutament nou per a tots. I, a més, no seria per a un dia puntual. Com a mínim, estàvem parlant de dues setmanes, que era el període d’incubació que indicaven els metges que calia passar aïllat per evitar possibles nous contagis. Era també, si fem memòria, el que durava el primer estat d’alarma decretat pel Govern espanyol. Per si no n’hi hagués prou, disposàvem de molt poc marge per resoldre una bona pila de qüestions. Com ens havíem de reunir? Com ens diríem les coses? Com faríem l’hora de sis a set? I de set a vuit, amb la «Lectura de la premsa en diagonal» pel mig, que ja és normalment una feina fina d’orfebreria? I l’informatiu de les vuit, que déu-n’hi-do també? I…?

Una part es resolia més o menys ràpid gràcies a la tecnologia: en comptes del Dalet –que és el programa informàtic amb el qual treballem habitualment–, comencem a compartir els guions amb el Google Drive; en lloc d’imprimir-los, els llegim directament de la pantalla; si no ens tenim l’un al davant de l’altre, o parlem per WhatsApp o obrim una videoconferència de set hores pel Jitsi per dir-nos el que ens hàgim de dir, igual com si fóssim a la redacció. Per fer antena, tot l’equip es va baixar una aplicació al mòbil que permet enllaçar amb l’estudi 1 de RAC1 i entrar amb so de qualitat, encara que –a vegades– aquella qualitat arribava en diferit, amb el que anomenem retard o delay. Recordo poques tardes tan llargues i intenses com la d’aquell dimarts, amb missatges i trucades a dojo. El meu mòbil treia fum. El cap, també.

Moltes vegades parlem del lema «Tots som 1». Un estiu vam entrevistar un prestigiós publicitari del país que va dir que l’eslògan de RAC1 no era encertat. Segurament no devia haver menjat bé per esmorzar”

Moltes vegades parlem del lema «Tots som 1». Un estiu vam entrevistar un prestigiós publicitari del país que va dir que l’eslògan de RAC1 no era encertat. Segurament no devia haver menjat bé per esmorzar. Creieu-me si us dic que una de les ocasions en què més sentit ha pres el «Tots som 1» va ser aquell 18 de març. Tothom remava en el mateix sentit i en la mateixa direcció, com si fóssim una única persona. I vam notar que ho fèiem des del primer minut. És per això que ja en aquell primer davantal confinat vaig agrair el treball de l’equip i l’escalf del director de RAC1, Jaume Peral, i del subdirector i germà Jofre Llombart per haver-m’ho fet tan fàcil. Tot i que, confesso que per culpa meva, els ho havia posat difícil. Però calia agrair-los que pensessin en la nostra salut, en la meva, en la de l’equip i en la de tota la gent que treballa a l’emissora. Es va decidir, d’acord amb la direcció, que a la ràdio només hi hauria el personal necessari i imprescindible. Això significava que, amb tot l’equip d’El món a RAC1 confinat, dels habituals només quedarien a la ràdio els nostres tècnics Dani Simón i Jordi Nieto. La resta de personal que va permetre tirar endavant el programa eren –i són– grans professionals, companys de redacció, però no necessàriament del nostre equip. Tots, sense excepció, es van arremangar i van fer un esforç titànic per ajudar-nos a tirar endavant El món a RAC1. Des d’aquí, els vull tornar a reiterar el meu agraïment etern.

Perquè us en feu una idea: la producció del directe és una feina molt específica. Cal tenir al cap i molt per la mà l’escaleta –és a dir, l’esquelet del programa, l’ordre dels continguts–, treballar amb tota la previsió que la redacció i les circumstàncies permetin i tenir sang freda per reaccionar de manera adequada i amb rapidesa quan toqui. Aquesta funció, en condicions normals, és competència de Marga Ortuño. Si no, es reparteixen la feina entre Jordi Ramos i Montse Girona. Aquell dia, però, tots tres estaven confinats a casa. Qui feia, doncs, la producció del directe? Noemí Polls, l’editora de La primera pedra i la veu de les mencions publicitàries. Quantes vegades ho havia fet abans? Cap ni una. Zero. Mai. Com s’ho va fer? Doncs la cosa té un punt curiós… Heu vist Ratatouille? És una pel·lícula d’animació de Pixar, que es va estrenar l’any 2007, que explica la història del Rémy i el Linguini. Tots dos somien ser grans cuiners i tots dos ho tenen complicat. El Rémy, perquè tot i tenir un olfacte excel·lent, és una rata; i el Linguini perquè, tot i ser humà, és una mica sapastre als fogons. Però tots dos uneixen esforços i virtuts de tal manera que, junts, poden cuinar plats exquisits: el Linguini, gràcies al gust del Rémy, i aquest, gràcies al fet que s’amaga sota el barret de cuiner del maldestre Linguini i li estira els cabells per fer-li anar els braços com si fos un titella.

A RAC1, vam fer el nostre particular Ratatouille: Marga Ortuño era el Rémy i Noemí Polls, el Linguini. La Marga, des de casa i per telèfon, anava guiant la Noe perquè la producció del directe es fes amb garanties”

A RAC1, vam fer el nostre particular Ratatouille: Marga Ortuño era el Rémy i Noemí Polls, el Linguini. La Marga, des de casa i per telèfon –amb una trucada que durava més de sis hores–, anava guiant la Noe perquè la producció del directe –que era de les més complexes dels últims anys, amb tota la redacció entrant des de l’exterior i treballant fora del sistema– es fes amb garanties. A fe de Déu que se’n van sortir amb nota. I no tan sols un dia, sinó durant setmanes, gràcies també, evidentment, a la feina i la paciència de tot l’equip tècnic de RAC1, dirigits per David Marca i Jordi Calafell, amb el Nieto, el Simón i el Caralt a la realització.

Va ser una jornada de gran complexitat radiofònica, i el que vam aconseguir va ser una heroïcitat. Quan va acabar l’informatiu, just abans de la tertúlia, vaig enviar un whatsapp al grup d’El món a RAC1: «El que hem fet aquest matí és per treure’s el barret i perquè formi part de l’univers històric de la ràdio d’aquest país. No té explicació. Sou els millors, moltes gràcies!» No tinc ni idea de què vam fer durant el programa aquell dia, però mai no oblidaré com el vam fer.

Aquell últim dimecres d’hivern encara ignoràvem la magnitud de la tragèdia que estàvem vivint. Com diuen els epidemiòlegs, «amb el que avui et sembla exagerat, demà t’has quedat curt». Les notícies d’un informatiu superaven les de l’anterior i eren inferiors en magnitud respecte de les del següent. Tot anava molt accelerat i empitjorava ràpidament. El primer dia que fèiem el programa des de casa, el diari Ara destacava: «Alarma per la falta de material sanitari protector.» I afegia: «Creixen les morts i els contagis a les residències.» El Punt Avui: «Emergència laboral. Més de 24.000 treballadors afectats per ERO temporals. » El Mundo: «Sánchez reacciona amb un pla de 200.000 milions.» El Periódico: «Ajornats el Sant Jordi, l’Eurocopa de futbol i la selectivitat.» La Vanguardia: «França es confina i exigeix un certificat per moure’s» i «Catalunya: 23 de les 41 morts van ser ahir». El País: «Moren pel virus 19 avis ingressats en una residència de Madrid». Intuíem que la ferida era profunda, però no teníem ni idea encara de quan i com arribaríem a tocar os.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *